15. rođendan zajednice mladih Gorući grm

Zenički Gorući grm – zajednica koja gori, a ne izgara

Jedno od bitnih obilježja čovjeka je da je on društveno biće, te kao takvo on bitno ovisi o zajednici bez koje ne može ni živjeti niti se razvijati. Postoje različita ljudska udruženja u koje se pojedinci uključuju i ona bitno utječu na izgradnju identiteta i stavova pojedinca. Pored brojnih kulturnih, umjetničkih, sportskih i ostalih društava u posljednje vrijeme sve više do izražaja dolaze različite molitvene skupine koje djeluju u župama. Jedna od tih je i Gorući grm, zajednica mladih koja već 15 godina egzistira u zeničkoj župi sv. Josipa.

Župa sv. Josipa Zenica je jedna od pet zeničkih župa i ona trenutno ima nešto više od 2 000 vjernika. Pastoralnu brigu o njima vodi župnik don Vladimir Pranjić, a u tome mu aktivno pomažu i sestre uršulinke, čiji se samostan nalazi u sklopu župne kuće. Sestre su u Zenicu došle 1967. i odmah su započele s poučavanjem djece, mladih i odraslih u vjeri, kao i s animiranjem misnoga pjevanja. Trenutno u župi djeluju četiri sestre, a upravo je jedna od njih - s. Gabrijela Hrgić, koja je i sama rodom iz ove župe, prije 15 godina zajedno s skupinom mladih osnovala molitvenu zajednicu Gorući grm.

Generacije mladih u zajednici

Naime po svojem dolasku na službu u rodnu župu, s. Gabrijela je započela s predavanjem vjeronauka u župi, a malo po malo okupila je skupinu od 10-ak mladih koji su željeli osnovati svoju molitvenu zajednicu. „Mladi inače imaju potrebu pripadnosti nekoj skupini pa je ovo bila izvrsna prigoda započeti s nečim.  Kao nadnevak osnutka zajednice odabrali smo 14. veljače, Dan zaljubljenih. Mladi su željeli svoju ljubav usmjeriti na nešto vječno ili još bolje na onog koji je vjeran i vječan“, prisjeća se s. Gabrijela početaka i pojašnjava zašto su za ime svoje zajednice uzeli poznatu biblijsku zgodu u kojoj Bog objavljuje Mojsiju svoje ime u obliku grma koji gori, a ne izgara: „On je taj Gorući grm, grm koji gori a ne izgara, onaj koji ljubi i ne umara se, Njegova ljubav se ne troši. Uz taj Gorući grm poželjeli smo se grijati i gorjeti te svojim životom biti objava Božje prisutnosti u ovom našem svijetu.“

U 15 godina, koliko postoji ova molitvena zajednica, kroz nju je prošlo više od 100 mladih. Kao što to inače u životu biva jedni su dolazili, a drugi odlazili. „Činjenica je da iz ove sredine mnogi mladi nakon završene srednje škole odlaze na studije u inozemstvo tako se po malo gube i kontakti, ali uvjerena sam da nose sa sobom lijepa iskustva proživljena u Gorućem grmu i da o njima svjedoče drugima“, riječi su s. Gabrijele koja izražava radost što je s mnogim od njih ostala u kontaktu, ali što su i oni međusobno ostali povezani iako su neki osnovali svoje obitelji.

Angažiranost mladih

Kao i svaka zajednica tako i ova ima svoja pravila. Prvotna zadaća svakog člana je osobni rast u vjeri, a s. Gabrijela podsjeća kako su mladi od početka preuzeli obvezu dnevne molitve, sudjelovanje svake nedjelje i blagdana na sv. misi i pričesti, mjesečne ispovijedi, pomaganja potrebitih i davanje svima dobrog primjera... „Tek dobro formirana osoba može i kvalitetno djelovati“, kaže s. Gabrijela, koja sa zadovoljstvom izražava potporu koju zajednica ima u župniku Vladimiru, za kojeg kaže da je „duša naših okupljanja“, te da je uvijek raspoloživ za mlade i njihove potrebe. Svoje oduševljenje radom ove skupine ne skriva ni zenički župnik, koji ističe da su mladi aktivni na raznim poljima: od nedjeljnih svetih misa na kojima sviraju, pjevaju, čitaju... do različitih humanitarnih akcija: pomaganja starih i bolesnih, prikupljanja životnih namirnica. „Ova zajednica daje svoj doprinos i ona kao takva, kao što joj i sam naziv kaže, gori onom vjerom, ljubavlju požrtvornošću i dobrotom prema ljudima u ovoj župnoj zajednici, a nadam se da svojim ponašanjem i životom pomalo oduševljavaju i druge mlade te im se oni priključuju i na taj način pokušavamo svi zajedno učiniti ovu župu ljepšom i radosnijom. Također, svojim akcijama nastojimo učiniti i ovaj grad koliko toliko boljim te razveseliti i učiniti ljepšim živote onih ljudi koji su u potrebi“, zaključuje vlč. Vladimir.

Zajednica trenutno ima 20-ak članova

Trenutno je u Gorućem grmu aktivno 20-ak mladih koji se redovito okupljaju subotom nakon večernje sv. mise. Među njima je 12 animatora koji animiraju kako njihove susrete isto tako i duhovno-rekreativne susrete za mlađe dobne skupine. „Mladi sudjeluju na duhovnim obnovama i na susretima koje organiziraju sestre uršulinke na nivou svoje provincije. Već nekoliko godina u župi organiziramo Advent-fest  u koji se oni uključuju kroz radionice – prvenstveno izradu čestitki, a prihod od prodaje ide za siromašne obitelji naše župe“, naglašava s. Gabrijela te napominje kako imaju u planu sudjelovanje na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku i nastavak učešća u akciji 72 sata bez kompromisa na kojoj su već dva puta sudjelovali.

Svoju radost i zadovoljstvo što su dio ove male, ali vrijedne zajednice ne skrivaju ni Mateo Marković, Ines Čolić i Ivan Popović, učenici drugog razreda gimnazije u Katoličkom školskom centru Sv. Pavao. Oni za razliku od brojnih svojih vršnjaka svoje slobodne vrijeme provode na molitveno-meditativnim susretima Gorućeg grma te sudjelovanjem na nekih od mnogobrojnih akcija koje župa provodi. Mateo je dio ove zajednice već dvije godine, a uz to je i animator te redoviti čitač na misnim slavljima. „Ovdje provodim svoje slobodno vrijeme i volim dolaziti jer se osjećam prihvaćeno. Ne moram se bojati da ću biti odbačen“, objašnjava Mateo, a s njim se slaže i Ines koja ističe da oni svake subote imaju organiziran program: nekada su to pripremljene teme, nekada meditacije, ali i razgovari o vjeri, obitelji, mladima i njihovim problemima. „Isto tako i mi nekada imamo poteškoće pa to pokušavamo riješiti u svojoj zajednici“, zaključuje ona. S druge strane Ivanu je najbitnija ljubav i radost koju on osjeća kao dio Gorućeg grma. „To mi je duhovna hrana gdje provodim svoje slobodno vrijeme. To je neko traženje u mojem životu, traženje Krista i smisla života“, objašnjava Ivan zašto je dio ove zajednice.

15. rođendan Gorućeg grma

Na Valentinovo 2014. ova molitvena skupina proslavila je svoj petnaesti rođendan. Svoj mali jubilej obilježili su kao i svaki put do sada, najprije večernjom sv. misom koju je predslavio župnik Vladimir, a nakon toga i susretom koji se sastojao od dvaju dijelova: prvi dio je bio radni, a drugi zabavni. Najprije su imali radionicu na kojoj su razmišljali o svemu onome što izgrađuje jednu zajednicu te o važnosti osobnog angažmana u razvoju i rastu zajednice. Nakon toga je uslijedilo prigodno druženje uz kolače, glazbu i igru.

Na kraju ne preostaje ništa drugo nego mladima, župniku Vladimiru i s. Gabrijeli poželjeti da u svojim srcima uvijek imaju goruću ljubav, što je ujedno i bio moto obilježavanja 15 godina postojanja Gorućeg grma te da u svom poslanju uvijek budu gorljivi sljedbenici Kristovi.

Dražen Kustura

Pogledajte fotografije