Je li reiki opasan za vjernika?

PITALI STE: Je li reiki opasan za vjernika?


Katolička sam vjernica, redovito u crkvi i na sakramentima, ali sam prihvatila filozofiju reikija. Postigla sam već prvi stupanj. Neki kažu da je to za vjeru opasno, a drugi da im to pomaže. Što bi trebalo misliti?

Anica

 

Reiki je jedna od takozvanih tehnika ozdravljenja koja potječe od japanskog učitelja Mikaoa Usuia. On naviješta jedinstvo i razvoj kozmičke energije koja je u čovjeku (rei) i čovjekove vlastite energije. Reiki bi dakle bio, kako se može pročitati u odgovarajućim spisima, »univerzalna životna energija u službi čovjeka pojedinca«. Već uvodni obredi pokazuju da je dotična osoba odlučila unositi silu Duha u materiju, a materiju uzdizati prema Duhu, oslobađati se od zla u duši koje se redovito odražava i u tijelu. To bi trebao biti postupak očišćenja i produhovljenja koji vodi općem skladu i pozitivnom mišljenju. Reiki bi dakle bilo sredstvo ljubavi i uzvišene energije koja otvara srce i oslobađa dušu, uklanjajući negativne ovisnosti i proizvodeći tjelesno zdravlje. Reiki se ne predstavlja kao religija, nego kao praktično iskustvo. Budući pak da je riječ o povezanosti svih stvari s Vrhovnim bićem, ima mišljenja da je reiki ipak u nekom smislu religija.

Može se reći da sama praksa reikija ne mora ugrožavati kršćansku vjeru. Ipak se praktičnom vjerniku nameću stanovita pitanja. Premda, naime, pristaše reikija tvrde da ta praksa ne nameće nikakve dogme, istina je da govore o Vrhovnom biću, Kozmičkoj energiji i Duhu (te riječi uvijek pišu velikim početnim slovom!), što sve kršćanina podsjeća upravo na Boga. Kršćanin zna da je Bog bitno različit od svega što je stvoreno i da se veza čovjeka s Bogom uspostavlja po Isusu Kristu. Kršćanska nas vjera ne osposobljava u prvom redu za tjelesno zdravlje ni vezu s bezimenim božanstvom, nego za ulazak u kraljevstvo Božje. Ozdravljenje i druga čudesa u Evanđeljima i cijelom iskustvu Crkve samo su djelatni znakovi da to kraljevstvo već u svijetu djeluje svladavajući grijeh koji se Bogu protivi. U kršćanskoj vjeri čovjek ne priskrbljuje sebi ozdravljenje niti mu to može dati duhovni učitelj, nego sam Bog u Kristu dariva svoga Duha, a njegovi su darovi ljubav, mir i radost.

Ukratko, reiki može biti opasan ukoliko navodi čovjeka misliti da može sam postići spasenje u vezi s nekom neodređenom božanskom energijom. Morate o tome razmisliti i pitati se možete li razlučiti stanovite vježbe koje su zdravlju korisne od prihvaćanja vjerovanja koje se, po svemu sudeći, kršćanstvu protivi.

Kategorija: